Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Έσοδα από τόκους καταθέσεων και κεφαλαιακά κέρδη συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποτελούν φορολογητέα εισοδήματα;


Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην χρήση 2015 είχε έσοδα από συνδρομές, δωρεές και τόκους προθεσμιακών λογαριασμών ύψους 120.000,00€.1) Τι μορφή βιβλίων είναι υποχρεωμένος να τηρεί 2) Υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου για δωρεές που εισπράττει κατά την διάρκεια του έτους από Φ.Π. ή Ν.Π.? αν ναι , ποια η προθεσμία και διαδικασία απόδοσης του φόρου? Υπάρχει κάποιο αφορολόγητο όριο στην δωρεά? 3) Οι τόκοι καταθέσεων από προθεσμιακούς λογαριασμούς, πέρα από την φορολόγηση στην πηγή από την ίδια την τράπεζα, υπόκεινται σε κάποια άλλη φορολογία? 4) Σε «κλείσιμο» προθεσμιακού λογαριασμού με ξένο νόμισμα προκύπτει κέρδος από συναλλαγματική διαφορά ύψους 195.000€. Το ποσό αυτό φορολογείται και αν ναι ποια η προθεσμία και διαδικασία απόδοσης του φόρου? 5) Πιθανό κέρδος από πώληση χρεογράφων υπόκειται σε φορολόγηση?

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1044/10.2.2015 εγκύκλιο διαταγή με θέμα την κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 4445 και 46 του νέου Κ.Φ.Ε. (N . 4172/2013), ορίζεται ότι:

«…1. Με τις διατάξεις του άρθρου 45 του N. 4172/2013 ορίζονται τα πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Συγκεκριμένα, στον ως άνω φόρο υπόκεινται:…

γ) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και  τα κάθε είδους σωματεία  και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,…

    Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι: «Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με εξαίρεση τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο επιβολής φόρου εισοδήματος. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις τέτοιων εσόδων, όπως οι εισφορές (συνδρομές) και τα δικαιώματα εγγραφής των μελών τους, τα έσοδα από εράνους, κρατικές επιχορηγήσεις,  χορηγίες ιδιωτών ή επιχειρήσεων, δωρεές τρίτων , λαχειοφόρους κληρώσεις, από διαφημίσεις που καταχωρούνται σε περιοδικά που εκδίδονται και διανέμονται μόνο στα μέλη τους δωρεάν, καθώς και τα έσοδα από τη διάθεση φυλλαδίων και λοιπών εντύπων πνευματικού περιεχομένου των Ιερών Μονών (σχετική η Γνμδ ΝΣΚ 389/2000)…

    Επισημαίνεται ότι  σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των πιο πάνω προσώπων ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, η οποία κρίνει επί του τεταγμένου σκοπού τους και για τον τρόπο κτήσης και διάθεσης των εσόδων τους 

    Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 25 του Ν. 2961/22.11.2001, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 3842/2010 και όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4261/2014, σχετικά με την «Κύρωση του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια», ορίζεται ότι:

«Υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 29, οι κτήσεις, εφόσον δικαιούχοι είναι:…

β) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή συνιστώνται νόμιμα στην Ελλάδα, καθώς και τα αντίστοιχα αλλοδαπά με τον όρο της αμοιβαιότητας και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α΄), εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς εθνωφελείς ή θρησκευτικούς ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς ή κοινωφελείς κατά την έννοια του άρθρου 1 του α.ν. 2039/1939

    Σύμφωνα με τα ανωτέρω και το ερώτημά σας, οι δωρεές στην περίπτωσή σας υπόκεινται σε αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 0,5%, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού χιλίων (1.000) ευρώ κατ’ έτος, εφόσον ο σύλλογος συμπεριλαμβάνεται στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, που επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς εθνωφελείς ή θρησκευτικούς ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς ή κοινωφελείς κατά την έννοια του άρθρου 1 του α.ν. 2039/1939. Σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνετε στα πρόσωπα αυτά εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί φορολογίας δωρεών εκτός και αν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της περ. Β΄ του άρθρου 43.»

    Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, ορίζεται ότι:

«Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις».

    Ο Ν.4308/2014 που αφορά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις, ρυθμίζει το λογιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει οι οντότητες να λειτουργούν και να τηρούν τα λογιστικά τους αρχεία (Βιβλία και παραστατικά).



    Με την παρ. 2 του άρθρου 1 (πεδίο εφαρμογής) του Ν.4308/2014 καθορίζονται οι οντότητες που υπάγονται στο σύνολο των διατάξεων αυτού του νόμου. Συγκεκριμένα, με την περίπτ. γ’ της παρ. 2 υπόκειται στις ρυθμίσεις του νόμου και κάθε οντότητα που βάσει της φορολογικής ή άλλης νομοθεσίας υποχρεούται στην τήρηση λογιστικών αρχείων.

    Η ΠΟΛ.1003/31-12-2014 αναφέρεται ενδεικτικά, ότι στην περίπτ. γ’ της παρ. 2 εντάσσονται οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι συνεταιρισμοί, οι δικηγορικές εταιρείες, οι κοινοπραξίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη οντότητα του ιδιωτικού τομέα, που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Ακόμη εντάσσονται τα Ν.Π.Ι.Δ., τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι ενώσεις προσώπων και γενικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Επομένως τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι ενώσεις προσώπων και γενικά τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις του Ν.4308/2014 περί λογιστικού συστήματος και λογιστικών αρχείων.

    Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Ο σύλλογος εντάσσεται σε κατηγορία βιβλίων, σύμφωνα με τα φορολογητέα έσοδά του

2. Υφίσταται υποχρέωση απόδοσης φόρου δωρεάς 0,5%, εφόσον πληρούνται οι συνθήκες της παράγραφο 3 του άρθρου 25 του Ν. 2961/22.11.2001

3. Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 2961/2001, η φορολογική υποχρέωση σε περίπτωση δωρεάς, γεννάται κατά τον χρόνο της παράδοσης. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του ιδίου νόμου, ορίζεται ότι «3. Αν δεν συντάχθηκε συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη σύσταση της δωρεάς ή γονικής παροχής ή αυτό συντάχθηκε στην αλλοδαπή αλλά όχι ενώπιον Ελληνικής Προξενικής Αρχής, η δήλωση γι’ αυτήν υποβάλλεται μέσο σε έξι (6) μήνες από την παράδοση στο δωρεοδόχο του αντικειμένου της δωρεάς ή γονικής παροχής».

4. Οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι προθεσμιακών καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, τα κεφαλαιακά κέρδη, έχουμε την άποψη ότι αποτελούν φορολογητέα εισοδήματα για το σωματείο. Δεν αφορούν άμεσα τους σκοπούς του αλλά αποτελούν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ως τέτοια θεωρούμε ότι θα φορολογηθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. και με τον φορολογικό συντελεστή του άρθρου 58 του ιδίου νόμου. Η παρακράτηση φόρου επί τόκων καταθέσεων, εξαντλεί την φορολογική υποχρέωση μόνο επί φυσικών προσώπων, στην περίπτωσή σας δε, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί έκπτωσης παρακρατηθέντος φόρου, από τον συνολικά οφειλόμενο. Όλα τα ανωτέρω ως προς τη φορολόγηση ή μη των τόκων και των κεφαλαιακών κερδών, ανήκουν φυσικά στην ελεγκτική αρμοδιότητα των αρμόδιων φορολογικών οργάνων.
Διορθώστε με παρακαλώ αν αναφέρω κάτι λάθος. Το ε3 κατατίθεται μηδενικό, τα έσοδα-έξοδα του συλλόγου αναγράφονται στο έντυπο Ν στον πίνακα 2Δ, οι τόκοι (εκτός από το πεδίο 2Δ) καταχωρούνται σε κάποιον άλλο κωδικό προκειμένου να φορολογηθούν και ποιο είναι το ποσοστό φόρου? 
1. Το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση, με αφορμή τυχών επιχορηγήσεις που εισπράχθηκαν  οι οποίες  θα αναγραφούν στην πρώτη σελίδα στον κωδικό 904 για πληροφοριακούς λόγους, όπως και τυχών ενοίκια που κατέβαλε η Ένωση Καταναλωτών.

2. Έσοδα φορολογητέα (π.χ. τόκοι) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον πίνακα ΣΤ΄ του εντύπου Ε3

3. Όπως σωστά αναφέρατε, θα συμπληρωθεί  ο πίνακας 2 (Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περ. γ΄ άρθρου 45 Ν. 4172/2013) του εντύπου Ν και όχι μόνο ο υποπίνακας 2Δ.  Ειδικότερα,  συμπληρώνεται και ο πίνακας 2Β, 2Γ, αλλά και ο πιν 3Α2.

Στον  πίνακας 2Γ θα αναγραφεί το φορολογητέο εισόδημα. Στη συνέχεια, τα φορολογητέα κέρδη αναγράφονται στον κωδικό 038, 040, 048 (του πιν Ι, Φορολογική αναμόρφωση) και  ο κωδικός 001 της πρώτης σελίδας.

4. Τα φορολογητέα κέρδη, υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 29%, αφού αφαιρεθεί ο παρακρατηθείς φόρος (π.χ. επί φόρου καταθέσεων) και συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί της εκκαθάρισης φόρου, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ν. 
Μπορείτε να μου πείτε ποιους συγκεκριμένους κωδικούς θα πρέπει να συμπληρώσω στα έντυπο ε3 (273 ή 282) και Ν, αν υποθέσουμε ότι το ποσό των 20000,00€ από τόκους προέρχεται από προθεσμιακούς λογαριασμούς μετά από αφαίρεση 5000 € παρακράτησης φόρου από τις τράπεζες.
Στο έντυπο Ε3, προτείνεται η συμπλήρωση του κωδικού 282. Στο έντυπο Ν όπως ήδη αναφέρθηκε συμπληρώνονται   ο υποπίνακας 2Δ καθώς και οι πίνακες 3Α2, 2Β, 2Γ, αλλά και ο πιν 3Α2.

Στον  πίνακας 2Γ θα αναγραφεί το φορολογητέο εισόδημα. Στη συνέχεια, τα φορολογητέα κέρδη αναγράφονται στον κωδικό 038, 040, 048 (του πιν Ι, Φορολογική αναμόρφωση) και  ο κωδικός 001 της πρώτης σελίδας.

Αναγράφεται το συνολικό ποσό τόκων και ο παρακρατηθείς φόρος αναγράφεται στο ανάλογο πεδίο του πίνακα 3Α2 και μεταφέρεται στον κωδικό 009 ή 090 της πρώτης σελίδας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου