Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Πως υποβάλλονται οι οικειοθελείς αποχωρήσεις βάσει του άρθρου 38 του Ν.4488/2017

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε τι προβλέπεται βάση του νέου ΦΕΚ για το πως υποβάλλουμε οικιοθελείς αποχωρήσεις , στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν προσέλθε την 1η ημέρα εργασίας του, ενώ έχει αναγγελθεί από την προηγούμενη.

Πρέπει και σε αυτές τις περιπτώσεις που τους αποχωρούμε οικιοθελώς, ενώ γράφουμε στις παρατηρήσεις δεν προσήλθε ποτέ να τον βρίσκουμε, για να επισυνάπτουμε σκαναρισμένη την βεβάιωση της οικιοθελούς του;

Η  ρύθμιση του άρθρου 38, του Ν. 4488/13.9.2017  που αναφέρεται στην ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, ορίζει τα εξής:

«1. Ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 295/2014 (Β΄ 2390) στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, αντίστοιχα.

2. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στην τελευταία περίπτωση, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων της παρούσας, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη».

 

Ερμηνεύοντας εξ αντιδιαστολής τη  διάταξη αυτή , με δεδομένο οτι δεν έχει εκδοθεί  επί του παρόντος ερμηνευτική εγκύκλιος,   προκύπτει , κατά την εκτίμηση μας  ότι , στην περίπτωση που μας εκθέτετε , εάν δεν ακολουθηθεί  η διαδικασία που ορίζει το άρθρο 38  και δεν συνοδεύεται η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία  να τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του, ο θιγόμενος εργαζόμενος προφανώς μπορεί να θέσει θέμα  :


είτε καταβολής ποσού αποζημίωσης απόλυσης με δεδομένο ότι  ο νόμος αναφέρει ότι η σύμβαση εργασίας  θεωρείται στην περίπτωση αυτή ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη ( αν φυσικά δικαιούται , έχοντας προς τούτο συμπληρώσει υπηρεσία  δώδεκα μηνών και πλέον) κάτι που βέβαια δεν ισχύει  στην περίπτωση του νεοπροσληφθέντος του ερωτήματος  που δεν προσέρχεται ποτέ προς εργασία , είτε καταβολής μισθών υπερημερίας θεωρώντας ότι η εργασιακή  του σχέση δεν έχει διακοπεί .

Στην δεύτερη αυτή εκδοχή , η επιχείρηση δεν θα είναι κατοχυρωμένη (αφού δεν θα μπορεί να επικαλεσθεί το τεκμήριο  της οικειοθελούς αποχώρησης  του εργαζόμενου σύμφωνα με το γράμμα του νόμου) και θα τεθεί στην κρίση των δικαστηρίων στην περίπτωση φυσικά που προσφύγει στη δικαιοσύνη ο εργαζόμενος ζητώντας μισθούς υπερημερίας.

Όπως γίνεται σαφές το πλαίσιο της νέας αυτής διάταξης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα στις αποχωρήσεις εργαζομένων τους. 

 

Επισημαίνεται πάντως ότι η διάταξη του  
άρθρου 38 του Ν.4488/13.9.2017  παρότι έχει έναρξη ισχύος στις 13/9/2017, μετά την έκδοση της εγκυκλίου  43433/Δ.10.126/2017,  τίθεται κατ’ ουσίαν σε εφαρμογή από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι απαραίτητη η νομοθετική κάλυψη για το μεσοδιάστημααπό το Υπουργείο Εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου