Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΣΟΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πως θα φορολογηθεί νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για έσοδα προερχόμενα από θεατρικές παραστάσεις - εκδηλώσεις;

 

Νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ερασιτεχνικός θεατρικός σύλλογος). Τα έσοδα του, τα οποία προέρχονται από τα εισιτήρια των παραστάσεων και τις οικονομικές ενισχύσεις των μελών του, θεωρούνται έσοδα για την εκπλήρωση του σκοπού του ή έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα; Σε περίπτωση που θεωρούνται έσοδα για την εκπλήρωση του σκοπού του, το έντυπο Ε3 θα σταλεί μηδενικό και στο έντυπο Ν θα συμπληρωθεί μόνο ο πίνακας 2Δ; Φέτος, ο σύλλογος μπήκε σε καθεστώς Φ.Π.Α., λόγω του ότι διοργανώνει πάνω από 2 εκδηλώσεις τον χρόνο. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο φορολογίας του ή δεν έχει καμία σχέση; Ποιος είναι ο συντελεστής Φ.Π.Α. για τις θεατρικές παραστάσεις;

1. Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με εξαίρεση τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο επιβολής φόρου εισοδήματος. Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1044/2015 διευκρινίσθηκε ότι, ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις τέτοιων εσόδων, όπως οι εισφορές (συνδρομές) και τα δικαιώματα εγγραφής των μελών τους, τα έσοδα από εράνους, κρατικές επιχορηγήσεις, χορηγίες ιδιωτών ή επιχειρήσεων, δωρεές τρίτων, λαχειοφόρους κληρώσεις, από διαφημίσεις που καταχωρούνται σε περιοδικά που εκδίδονται και διανέμονται μόνο στα μέλη τους δωρεάν, καθώς και τα έσοδα από τη διάθεση φυλλαδίων και λοιπών εντύπων πνευματικού περιεχομένου των Ιερών Μονών (σχετική η Γνμδ ΝΣΚ 389/2000).

Αντίθετα, τα έσοδα που αποκτούν τα πιο πάνω πρόσωπα από δραστηριότητα η οποία δεν συνιστά άσκηση της μη κερδοσκοπικής αποστολής τους αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, έστω και αν διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ του άρθρου 45 του N. 4172/2013, μόνο τα έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας (σχετ. η αριθ. 383/1973 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Έσοδα που αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, πέραν αυτών που προέρχονται από κεφάλαιο (τόκοι, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, κ.λπ.) και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, είναι για παράδειγμα και οι συνδρομές από τρίτους - μη μέλη, τα έσοδα από την έκδοση και πώληση περιοδικών, βιβλίων, εντύπων, κ.λπ. σε τρίτους - μη μέλη των πιο πάνω προσώπων καθώς και από τις διαφημίσεις που καταχωρούνται σε αυτά, τα έσοδα από τις διαφημίσεις σε φανέλες αθλητικών σωματείων, τα έσοδα (δίδακτρα) από λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, εργαστηρίων, κ.λπ., τα έσοδα από την πώληση εικόνων, από την εκμετάλλευση ξενώνων και ραδιοφωνικών σταθμών από τις Ιερές Μονές, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των πιο πάνω προσώπων ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, η οποία κρίνει επί του τεταγμένου σκοπού τους και για τον τρόπο κτήσης και διάθεσης των εσόδων τους.

Τα έσοδα του σωματείου από την πραγματοποίηση παραστάσεων, οι οποίες απευθύνονται σε ευρύ κοινό, συνιστούν κατά την άποψή μας έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία το νομικό πρόσωπο αναγράφει στο έντυπο Ε3 και στο Έντυπο Ν (πιν. 2Β, 2Γ και αναλόγως οι υπόλοιποι πίνακες).  Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα μεταφέρονται στον κωδ. 038.

2. Ο συντελεστής ΦΠΑ των θεατρικών παραστάσεων ανέρχεται σε 6% (περ.1, παρ. Β΄  του παραρτήματος ΙΙΙ του Ν.2859/2000).
Τα έσοδα από τις παραστάσεις θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμα και αν πραγματοποιούνται για να καλύψουν έξοδα λειτουργίας του συλλόγου, π.χ. ενοίκιο και γενικά έξοδα συντήρησης της αίθουσας; Θα ήθελα να μου απαντήσετε και στο προτελευταίο μου ερώτημα, εάν το ότι ένας σύλλογος μπαίνει σε καθεστώς Φ.Π.Α. επηρεάζει τον τρόπο φορολογίας του ή όχι

Όπως ήδη αναφέραμε, τα έσοδα που πραγματοποιεί το νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ερασιτεχνικός θεατρικός σύλλογος) από τις θεατρικές παραστάσεις, αποτελούν αντικείμενο φορολογίας   έστω και αν διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ του άρθρου 45 του N. 4172/2013 μόνο τα έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας (σχετ. η αριθ. 383/1973 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

 Η αντιμετώπιση στη φορολογία του ΦΠΑ δεν επιδρά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα συγκεκριμένα έσοδα στην φορολογία εισοδήματος. Η αντιμετώπιση θα ήταν η ίδια ακόμη και αν πληρούσε τις προϋποθέσεις να λάβει απαλλαγή για τις δυο πρώτες θεατρικές παραστάσεις.


3 σχόλια:

  1. Γεια σας, χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
    Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο και πολλά άλλα). Δίνουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή στο Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
    WhatsApp: +447903159998
    Μπορείτε να μας γράψετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
    2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσοχή:

    Χρειάζεστε χρηματοοικονομική συνδρομή, Προσφέρουμε ποικιλίες δανείων όπως: * Προσωπικό δάνειο, * Στεγαστικό δάνειο, * Δάνειο ενοποίησης χρέους, * Αυτοκίνητο δάνειο, * Αγροτικό δάνειο, * Επιχειρηματικό δάνειο, * Εταιρικό δάνειο, * Στεγαστικό Δάνειο @ 0,2% επιτόκιο. Τα ενδιαφερόμενα άτομα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω: firstcityfinancialg@gmail.com/ WhatsApp: +12138023005 Ή Κλήση: +14158147721. Σημείωση: Η φόρμα είναι δωρεάν.

    Τις καλύτερες ευχές,
    Roland D. Rex
    Ανώτερος Σύμβουλος Δανείων
    ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΟΛΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας Χρειάζεστε ένα γρήγορο δάνειο μέσω email {remy.credit111@gmail.com} με σχετικά χαμηλό επιτόκιο έως 2%; Προσφέρουμε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, δάνειο κατοικίας, αυτόματο δάνειο, φοιτητικό δάνειο, ενοποίηση δανείου e.t.c. Έχουμε ένα δάνειο για εσάς Προσωπικά Δάνεια (Ασφαλή και Μη Ασφαλισμένα) Δάνεια Επιχειρήσεων (Ασφαλή και Μη Ασφαλή) Δάνειο ενοποίησης και πολλά άλλα. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου και θα λύσουμε το οικονομικό σας πρόβλημα. επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: remy.credit111@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή